Oppskrifter

Pilla gris


RUB
2 ss Paprika pulver
2 ss Timian
1 ss Hvitløkspulver
1 ss Løkpulver
½ ss Cayenne pepper
½ ss pepper
2 ss salt

Honning saus
225 g Honning fra Lavik bigard
80 g Smør
5 fedd Hvitløk
65 ml Hvitvinseddik
½ ss Salt og Pepper

1,75 kg Mangalitsa gris (ribbe eller nakke)

Til tykning: 3 ss maisenna blandes ut med 3 dl kaldt vann.

 

Slik går du frem:
1. Masser rubben godt inn i kjøttet.
2. Brun kjøttet på alle sider i en panne på høy varme. (ikke brenn krydderet)
3. Honningsausen: Smelt smør i pannen, ha i hvitløk i 1 minutt. Ha i resten av ingrediensene. Småkok i ca. 30 sekund.
4. Ha kjøttet i en passe gryte, ha over sausen, kok under lokk i ovnen i ca. 4 timer på 150˚C.

Braisert  oksekjøtt med kraft


1,2 kg Høyrygg av storfe eller sosakjøtt
1 stk Løk
2 stk sopp
2 stk Laurbærblad
1 ts pepperkorn
30 g tørket skogsopp
1,5 L mørk storfekraft


Slik går du frem:
1. Skjer kjøttet i store terninger, ca. 80-100g.
2. Brun kjøttet på alle sider i en panne. Bruk olje eller usaltet smør.
3. Kutt grønnsaker grovt og brun av i panne. Bruk olje eller usaltet smør.
4. Ha alt i en gryte, tilfør kraft, pass på at det er veske over alt kjøttet.
5. Steik i gryten med lokk inni ovnen på 150˚C i ca. 3 timer og kjøttet er mørt.  Dette kalles å bresere.

Sennepmajones


2 stk Egg
1 ts Dijon sennep
1 ts Grov sennep
1 ss Hvitvinseddik
0,5 dl Ravigote
6 dråper Tabasco
5 dl Solsikkeolje
Salt og pepper

Slik går du frem:
1. Ha egg, sennep, grov sennep, hvitvinseddik og ravigote i en smal boks eller skål.
2. Kjør dette med stavmikser. Spe så med olje mens du kjører stavmikseren, litt etter litt. Spe til passe konsistens.
3. Smak til med Tabasco, salt og pepper

Potetsalat


1,5 kg Gul nypotet
2,5 dl Lett rømme
2,5 dl majones
0,5 dl pisket kremfløte
1 stk vårløk
½ bunt gressløk
1 ts salt
1 ts Dijon sennep
½ ts pepper
¼ ts cayennepepper


Slik går du frem:
1. Kok potetene til møre. Kjøl ned.
2. Kutt potetene i passe terninger.
3. Kutt grønnsakene i passe biter og bland med potetene. Bland i resten av ingrediensene.
4. Smak til med salt og pepper.

Skikkelig kraft!


1 kg kraftbein
1 stk Gul løk
1 stk Liten gulrot
40 g sellerirot
40 g Purreløk
2 stk Lauberblad
10 stk hele pepperkorn

1. Brun kraftbeina i ovnen på 180˚C til de er brune.
2. Ha beina i en gryte og fyll med kaldt vann, og kok opp.
3. Skumm av protein partiklene når vannet koker. Skru nå ned på svak varme.
4. Steik grønnsakene som er kuttet i mellomstore biter i olje til de er gylne. (behold gjerne skallet på den gule løken, dette bidrar til en fin farge på kraften.)
5. Tilsett de stekte grønnsakene og krydderet i kraften.
6. Småkok eller trekk kraften i minimum 12 timer. 
7. Sil kraften og den er klar til bruk!

@varegga_mat_fra_bergen

Alle bilder, tekst og logo er underlagt Copyright @ All Rights Reserved

VAREGGA.NO