Storfe

Braisert  oksekjøtt med kraft


1,2 kg Høyrygg av storfe eller sosakjøtt
1 stk Løk
2 stk sopp
2 stk Laurbærblad
1 ts pepperkorn
30 g tørket skogsopp
1,5 L mørk storfekraft


Slik går du frem:
1. Skjer kjøttet i store terninger, ca. 80-100g.
2. Brun kjøttet på alle sider i en panne. Bruk olje eller usaltet smør.
3. Kutt grønnsaker grovt og brun av i panne. Bruk olje eller usaltet smør.
4. Ha alt i en gryte, tilfør kraft, pass på at det er veske over alt kjøttet.
5. Steik i gryten med lokk inni ovnen på 150˚C i ca. 3 timer og kjøttet er mørt.  Dette kalles å bresere.

Skikkelig kraft!


1 kg kraftbein
1 stk Gul løk
1 stk Liten gulrot
40 g sellerirot
40 g Purreløk
2 stk Lauberblad
10 stk hele pepperkorn

1. Brun kraftbeina i ovnen på 180˚C til de er brune.
2. Ha beina i en gryte og fyll med kaldt vann, og kok opp.
3. Skumm av protein partiklene når vannet koker. Skru nå ned på svak varme.
4. Steik grønnsakene som er kuttet i mellomstore biter i olje til de er gylne. (behold gjerne skallet på den gule løken, dette bidrar til en fin farge på kraften.)
5. Tilsett de stekte grønnsakene og krydderet i kraften.
6. Småkok eller trekk kraften i minimum 12 timer. 
7. Sil kraften og den er klar til bruk!

_______________________________________________________________________________

BOEUF BOURGUIGNON

Oksegryte med potetpure og ovnsbakte grønnsaker

Boeuf Bourguignon er en kraftig kjøttgryte kokt i vin etter fransk oppskrift. Matretten er fransk husmannskost og kommer opprinnelig fra regionen Bourgogne. Hovedingrediensen er storfekjøtt. Bruk gjerne bog, flatbiff eller rundstek, som skjæres i terninger og brunes. Kjøttet sydes deretter i ca 2 ½ time eller til kjøttet er godt mørt.


Dette trenger du til 8-10 personer:

2,5 kg oksebog/flatbiff

2,5 kg champinjong

½ kg bacon

150 gr tomatpure

1,5 liter rødvin

2,5 dl balsamico eddik

2 liter oksekraft

10 stk sjalottløk

20 fedd hvitløk.


Slik gjør du:


  • Salte og pepre kjøttet, brunes.
  • Sjampinjong i halve biter brunes.
  • Bacon i terninger brunes.
  • Ha dette i en vid kjele sammen med kuttet, hvitløk og tomatpuré. Ha i vinen og balsamico. 
  • Kok ned til halv mengde. Tilsett så oksekraft.


Ha gjerne ferske urter i gryta, smaker som passer bra er fersk timian, og oregano. Unngå å få grove stilker i gryta da dette ikke er så lett å få kokt mørt.

  • La gryta koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.
  • Server med kokte poteter eller en god potetstappe.
  • Ovnsbakte rotgrønnsaker passer også perfekt til. Bruk gjerne sellerirot, gulrot, kålrot, og pastinakk.
  • Kuttet i staver. saltes og pepres, ha noen dråper med ferskpresset sitron over grønnsakene før du baker dem i ovn på 200 c i ca 15- 20 minutter.

Bilde fra MatPrat.no

MANDELPOTETPURÈ

4 kg mandelpotet

400 gr smør

5 dl melk

3 dl fløte

  • Skrell potetene og kok dem møre. Hell av vannet og tilsett melk, fløte og smør. Mos til en smidig og luftig puré og smak til med salt og pepper.

_______________________________________________________________________________

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Godta