Sau og lam

Pinnekjøtt og rotmos


Pinnekjøtt:

  • En må regne om lag 500 gram per person (voksen). Da skal det være godt med kjøtt i panna til overs. Et godt tips her er å lage kjøttsuppe eller lapskaus av det kjøttet som måtte være igjen.
  • Pinnekjøtt bør stå i vann i minimum 18 timer, men 24 timer skal være nok. Noen mener at 36 timar er nødvendig. Du trenger ikke bytte vann under prosessen.
  • 5–6 timer trekking og koking må en regne med. Servér rykende!

Rotmos:

  • Bruk om lag 70 prosent kålrot og 30 prosent gulrøter. I tillegg kan en ha et par mandelpoteter i mosen. Bruk fløte, godt smør, salt og pepper - samt gjerne litt pinnefett i mosen for å få mer smak.
  • Det geniale med rotmos er at en kan blande og mikse med de rotgrønnsakene en måtte like. Gulnepe, pastinakk og jordskokk er grønnsaker en kan leke seg med.

Tips: Når mandelpotene er ferdige, så kan du ta litt pinnefett i en panne, med litt urter, og svisse de litt på pannen. Det vil løfte julepotetene opp eit hakk, og tilføre ekstra smak. Når det gjelder poteter, så vil noen foretrekke melne eller kokefaste. Det er igjen en smakssak, og en får bare velge det en liker best.